Başkan Pehlivan: Çiftçi nasıl üretecek?

Ekonomi 02.01.2022 - 13:20, Güncelleme: 02.01.2022 - 13:20 1137+ kez okundu.
 

Başkan Pehlivan: Çiftçi nasıl üretecek?

2022 senesinin ilk günlerinde gelen zamlar, vatandaşları şok etti. Elektrik, motorin, ve doğalgaza gelen büyük zamlar en çok da tüketiciyi üzdü. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ‘Çiftçi nasıl üretecek?’ sorusunu vurgulayarak yaptığı açıklamada, eğer maliyetler düşmezse gıda fiyatlarının artacağı yönünde ifadeler kullandı.

Yeni yılın ilk günlerinde önce elektriğe ardından doğalgaza gelen zam tartışmalara neden oldu. Resmi Gazete’deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildi. Konutlarda kullanılan doğalgaza ise yüzde 25 oranında zam yapıldı. Motorinde 1 lira 29 kuruş, benzinde 61 kuruş ve LPG’de 78 kuruş fiyat artışı gerçekleşti. Zam oranlarının açıklanmasının ardından, üretici ise kara kara düşünmeye başladı. Girdi maliyetlerinin çok fazla yükselmesinden kaynaklı, ürünlerin fiyatların büyük oranda yükseldiğini söyleyen üreticilerin ne kadar daha dayanabileceği ise bilinmiyor. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, bu zamların ardından Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada isyan ederek, “Çiftçimiz bu zamlardan sonra nasıl düşük maliyette üretim yapacak!” ifadelerini kullandı. “Arpa üretimi yapılamaz hale geldi” Pehlivan, “Yeni yıla elektrik fiyatlarına akaryakıta ve doğalgaza yapılan zamlar ile girdi. Maliyetlerindeki aşırı artışlarında dolayı üretim planlaması yapmakta zorlanan çiftçimiz için çok ağır yük getirecektir. Çiftçi nasıl üretecek? Tüketici ucuz gıdaya nasıl ulaşacak? Enerji, gübre ve akaryakıt girdi maliyetlerindeki artışlarla bu şartlarda artık sulu ve kuru tarımda mısır, yem bitkisi, buğday ve arpa üretimi yapılamaz hale geldi.. Elektrik fiyatlarına, meskenler için ilk 150 kWh altına %52, 150 kWh üstüne ise %127 zam geldi. Sanayiciye verilen doğalgaza % 50 zam gübre fiyatlarını da etkileyecek, üre ve can gübresi doğalgazla üretiliyor. “Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir” “Geldiğimiz noktada ise; enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale geldiği belirtilen bir açıklama yapılmıştır” diyen Pehlivan, “Çiftçimiz ürettikleri her gün pahalı gösteriliyor. Bu zamlar ile nasıl ucuz üretebilir? Tüketici nasıl ucuza ürün almayı hedefleyebilir? Çiftçimiz üretmezse ülkemiz aç kalır. Turistleri besleyemeyiz. Onun için çiftçimizin girdi maliyetleri üzerinde özel çalışma yapılarak. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. Aksi taktirde gıda fiyatları devamlı artar. Çiftçimiz acil çözüm beklemektedir” şeklinde konuştu.
2022 senesinin ilk günlerinde gelen zamlar, vatandaşları şok etti. Elektrik, motorin, ve doğalgaza gelen büyük zamlar en çok da tüketiciyi üzdü. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ‘Çiftçi nasıl üretecek?’ sorusunu vurgulayarak yaptığı açıklamada, eğer maliyetler düşmezse gıda fiyatlarının artacağı yönünde ifadeler kullandı.

Yeni yılın ilk günlerinde önce elektriğe ardından doğalgaza gelen zam tartışmalara neden oldu. Resmi Gazete’deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildi.

Konutlarda kullanılan doğalgaza ise yüzde 25 oranında zam yapıldı.

Motorinde 1 lira 29 kuruş, benzinde 61 kuruş ve LPG’de 78 kuruş fiyat artışı gerçekleşti.

Zam oranlarının açıklanmasının ardından, üretici ise kara kara düşünmeye başladı. Girdi maliyetlerinin çok fazla yükselmesinden kaynaklı, ürünlerin fiyatların büyük oranda yükseldiğini söyleyen üreticilerin ne kadar daha dayanabileceği ise bilinmiyor.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, bu zamların ardından Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada isyan ederek, “Çiftçimiz bu zamlardan sonra nasıl düşük maliyette üretim yapacak!” ifadelerini kullandı.

“Arpa üretimi yapılamaz hale geldi”

Pehlivan, “Yeni yıla elektrik fiyatlarına akaryakıta ve doğalgaza yapılan zamlar ile girdi. Maliyetlerindeki aşırı artışlarında dolayı üretim planlaması yapmakta zorlanan çiftçimiz için çok ağır yük getirecektir. Çiftçi nasıl üretecek? Tüketici ucuz gıdaya nasıl ulaşacak? Enerji, gübre ve akaryakıt girdi maliyetlerindeki artışlarla bu şartlarda artık sulu ve kuru tarımda mısır, yem bitkisi, buğday ve arpa üretimi yapılamaz hale geldi.. Elektrik fiyatlarına, meskenler için ilk 150 kWh altına %52, 150 kWh üstüne ise %127 zam geldi. Sanayiciye verilen doğalgaza % 50 zam gübre fiyatlarını da etkileyecek, üre ve can gübresi doğalgazla üretiliyor.

“Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir”

“Geldiğimiz noktada ise; enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale geldiği belirtilen bir açıklama yapılmıştır” diyen Pehlivan, “Çiftçimiz ürettikleri her gün pahalı gösteriliyor. Bu zamlar ile nasıl ucuz üretebilir? Tüketici nasıl ucuza ürün almayı hedefleyebilir? Çiftçimiz üretmezse ülkemiz aç kalır. Turistleri besleyemeyiz. Onun için çiftçimizin girdi maliyetleri üzerinde özel çalışma yapılarak. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. Aksi taktirde gıda fiyatları devamlı artar. Çiftçimiz acil çözüm beklemektedir” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.