BM’den Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde askerden arındırılmış bölge çağrısı

Siyaset (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.09.2022 - 00:08, Güncelleme: 06.09.2022 - 22:47 3027+ kez okundu.
 

BM’den Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde askerden arındırılmış bölge çağrısı

BM’den Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde askerden arındırılmış bölge çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna topraklarında yer alan Rus kontrolü altındaki Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde taraflara askerden arındırılmış bölge çağrısında bulundu.Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde Ukrayna ve Rusya güçleri arasındaki çatışmalara yönelik endişeler devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmasında, Ukrayna topraklarında yer alan Rus kontrolü altındaki Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde taraflara askerden arındırılmış bölge çağrısında bulunarak, "İlk adım olarak, Rus ve Ukrayna kuvvetleri santral sahasına doğru veya santral sahasından herhangi bir askeri faaliyette bulunmama taahhüdü vermelidir" dedi.Guterres, "İkinci bir adım olarak, askerden arındırılmış bölge üzerinde bir anlaşma sağlanmalı. Özellikle bu, Rus güçlerinin tüm askeri personel ve teçhizatını bu bölgeden çekme taahhüdünü ve Ukrayna güçlerinin oraya girmeme taahhüdünü içerecektir" ifadelerini kullandı.UAEA, santralde hasar tespit etmiştiUluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Zaporijya Nükleer Santrali’ni ziyareti sonrası yayınladığı raporda, santralinin çevresinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması çağrısında bulunmuş, uzmanların ön taraftaki santralde büyük hasar tespit ettiği belirtilmişti. İnsan kaynaklı hataların nükleer bir felakete neden olabileceğine dikkat çeken UAEA, "Rus askeri işgali altında tesisi işleten Ukraynalı personel, sürekli yüksek stres ve baskı altında. Bu sürdürülebilir değil ve insan hatasına yol açabilir" ifadelerini kullanmıştı.
BM’den Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde askerden arındırılmış bölge çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna topraklarında yer alan Rus kontrolü altındaki Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde taraflara askerden arındırılmış bölge çağrısında bulundu.
Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde Ukrayna ve Rusya güçleri arasındaki çatışmalara yönelik endişeler devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmasında, Ukrayna topraklarında yer alan Rus kontrolü altındaki Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde taraflara askerden arındırılmış bölge çağrısında bulunarak, "İlk adım olarak, Rus ve Ukrayna kuvvetleri santral sahasına doğru veya santral sahasından herhangi bir askeri faaliyette bulunmama taahhüdü vermelidir" dedi.
Guterres, "İkinci bir adım olarak, askerden arındırılmış bölge üzerinde bir anlaşma sağlanmalı. Özellikle bu, Rus güçlerinin tüm askeri personel ve teçhizatını bu bölgeden çekme taahhüdünü ve Ukrayna güçlerinin oraya girmeme taahhüdünü içerecektir" ifadelerini kullandı.

UAEA, santralde hasar tespit etmişti
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Zaporijya Nükleer Santrali’ni ziyareti sonrası yayınladığı raporda, santralinin çevresinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması çağrısında bulunmuş, uzmanların ön taraftaki santralde büyük hasar tespit ettiği belirtilmişti. İnsan kaynaklı hataların nükleer bir felakete neden olabileceğine dikkat çeken UAEA, "Rus askeri işgali altında tesisi işleten Ukraynalı personel, sürekli yüksek stres ve baskı altında. Bu sürdürülebilir değil ve insan hatasına yol açabilir" ifadelerini kullanmıştı.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.