Egeli ihracatçılar pestisit sorununa neşter vuracaklar

Ekonomi 25.02.2022 - 09:34, Güncelleme: 25.02.2022 - 11:35 1111+ kez okundu.
 

Egeli ihracatçılar pestisit sorununa neşter vuracaklar

Rusya'nın, Türkiye’den ithal ettiği üzüm, portakal, greyfurt, biber ve nar ithalatına pestisit nedeniyle yasaklama getirmesi sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ve zirai ilaç bayileri soruna çözüm bulmak için güçbirliğine gitti.

İZMİR (İGFA) - Türkiye, mevcut yasakların kalkması ve yasakların diğer ürünlere sıçramaması için dört koldan harekete geçti. Türkiye’nin taze meyve sebze üretim ve ihracatında önemli merkezlerinden, sofralık üzümün başkenti Alaşehir’de Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğinde, "Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" isimli toplantı bir hafta arayla ikinci kez düzenlendi.    Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ve zirai ilaç bayileri soruna çözüm bulmak için güçbirliğine gitti.   Rusya’nın ithalat yasağı getirdiği ürünler nedeniyle yaş meyve sebze sektöründe üretilen ürünlerin katma değere dönüşmesinde ciddi sorunlar olabileceğini vurgulayan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi H. Vural Güleç, yaş meyve sebze sektöründe bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kalıntı sorununu önlemek için en önemli dört ayak konumundaki Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracatçılar, üreticiler ve zirai ilaç bayilerinin üzerine düşeni yapmasının sorunu çözeceğini söyledi.   "Bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kalıntı sorunu üretim aşamasında olurken, pestisitin cezasını ihracatçı ödüyor" diyen Güleç, "Bunun önüne geçmek için Ege Bölgesi’nde yoğun bir şekilde üretilen ve ihracatın yapılan ‘çekirdeksiz sofralık üzüm, kiraz, nar, şeftali, mandalina, çilek, domates, hıyar ve asma yaprağı’ ürünlerinde “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” isimli bir projeyi 2021 yılında hayata geçirdik. Bu ürünlerde 550 analiz yaparak, bölgenin pestisit haritasını çıkardık. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve üreticilerimizle bu sonuçları paylaşıyoruz. 2022 yılında analiz sayısını daha da artıracağız” diye konuştu.
Rusya'nın, Türkiye’den ithal ettiği üzüm, portakal, greyfurt, biber ve nar ithalatına pestisit nedeniyle yasaklama getirmesi sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ve zirai ilaç bayileri soruna çözüm bulmak için güçbirliğine gitti.

İZMİR (İGFA) - Türkiye, mevcut yasakların kalkması ve yasakların diğer ürünlere sıçramaması için dört koldan harekete geçti.

Türkiye’nin taze meyve sebze üretim ve ihracatında önemli merkezlerinden, sofralık üzümün başkenti Alaşehir’de Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğinde, "Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" isimli toplantı bir hafta arayla ikinci kez düzenlendi. 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ve zirai ilaç bayileri soruna çözüm bulmak için güçbirliğine gitti.

 

Rusya’nın ithalat yasağı getirdiği ürünler nedeniyle yaş meyve sebze sektöründe üretilen ürünlerin katma değere dönüşmesinde ciddi sorunlar olabileceğini vurgulayan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi H. Vural Güleç, yaş meyve sebze sektöründe bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kalıntı sorununu önlemek için en önemli dört ayak konumundaki Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracatçılar, üreticiler ve zirai ilaç bayilerinin üzerine düşeni yapmasının sorunu çözeceğini söyledi.

 

"Bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kalıntı sorunu üretim aşamasında olurken, pestisitin cezasını ihracatçı ödüyor" diyen Güleç, "Bunun önüne geçmek için Ege Bölgesi’nde yoğun bir şekilde üretilen ve ihracatın yapılan ‘çekirdeksiz sofralık üzüm, kiraz, nar, şeftali, mandalina, çilek, domates, hıyar ve asma yaprağı’ ürünlerinde “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” isimli bir projeyi 2021 yılında hayata geçirdik. Bu ürünlerde 550 analiz yaparak, bölgenin pestisit haritasını çıkardık. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve üreticilerimizle bu sonuçları paylaşıyoruz. 2022 yılında analiz sayısını daha da artıracağız” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.