İHD ve SES: Hak savunuculuğu suç değildir, yargılanamaz

Yaşam 22.02.2022 - 18:22, Güncelleme: 22.02.2022 - 18:22 1633+ kez okundu.
 

İHD ve SES: Hak savunuculuğu suç değildir, yargılanamaz

İHD Eş Genel Başkanı ve SES Genel Merkez Avukatı Öztürk Türkdoğan’a açılan soruşturma ve davalara karşı tepkilerini gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi ve Çanakkaleli sivil toplum örgütleri, Türkdoğan’a destek vermek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasına Ses Çanakkale Şubesi, Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi ve Bes Çanakkale Şubesi üyeleri de destek verdi. İnsan Hakları Derneği Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Başkut tarafından yapılan açıklamada, “İnsan hakları ihlalleri bilançosu her geçen gün yükselen Türkiye’de; kadın katilleri, çocuk istismarı failleri, hırsızlar, uyuşturucu baronları, suç örgütü liderleri cezasızlıkla ödüllendirilirken, gözaltına alınan, tutuklanan, yargılanan hak savunucusu sayısı her geçen gün artıyor. Muhalif olan her kesim ve herkes hedef haline getiriliyor. İHD Eş Genel Başkanı ve SES Genel Merkez Avukatı Öztürk Türkdoğan’a açılan soruşturma ve davalar; ülkeyi yönetenlerin insan haklarına ve giderek artan hak ihlallerine yaklaşımını göstermektedir” ifadelerini kullandı. “İnsan hakları örgütünün üyesi ve yöneticisidir” “Hak ihlallerini önlemek yerine devamını sağlamak isteyen siyasal iktidar; ihlalleri görünür kılan, itiraz eden, önlemeyi amaçlayan hak savunuculuğu faaliyetlerini suç olarak göstermeye çalışmaktadır” diyen Başkut, “Açılan soruşturma ve davalar üzerinden, İnsan Hakları Derneği (İHD) özelinde; her türden hak savunuculuğu faaliyeti baskı altına alınmak, engellenmek istenmektedir. Uzun zamandır İHD Eş Genel Başkanlığını ve SES Genel Merkez Avukatlığını yürüten Öztürk Türkdoğan’a karşı son 6 ay içinde dernek faaliyetleri ve hak ihlalleriyle ilgili düşüncelerini açıklaması nedeniyle 3 ayrı ceza davası açıldı ve Öztürk Türkdoğan, örgüt üyeliğiyle yargılanıyor. Evet, örgüt üyesi olduğu doğrudur. Kurulduğu günden bugüne onlarca şubesinde binlerce üyesiyle, toplumun her kesiminin maruz bırakıldığı hak ihlalleri karşısında gece gündüz mücadele yürüten büyük bir insan hakları örgütünün üyesi ve yöneticisidir. Yargılanmasının, hedef haline getirilmesinin asıl nedeni de budur” dedi. “İnsan hakları mücadelesi yargılanamaz!” Başkut, açıklamasının devamında, “İnsan Hakları Derneği olarak, 1986 yılından bu yana kesintisiz bir biçimde her türlü hak ihlali karşısında gece gündüz demeden mücadele ettik, mücadele etmeye de devam edeceğiz. Bir kez daha hatırlatmak isteriz; hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı herkes içindir. İnsan hakları savunucularını yargılamak, insan hakları mücadelesini yargılamaktır. İnsan hakları mücadelesi yargılanamaz! İşkenceye, yoksulluğa, sömürüye, ayrımcılığa, savaşa karşı, insan haklarını, demokrasiyi, barışı savunan herkesi, savunuculuk faaliyetlerini cezalandırmak ve engellemek amacıyla açılan ve ilk duruşması bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Öztürk Türkdoğan’ın yanında olmaya, hak savunuculuğu suç değildir, yargılanamaz demeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
İHD Eş Genel Başkanı ve SES Genel Merkez Avukatı Öztürk Türkdoğan’a açılan soruşturma ve davalara karşı tepkilerini gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi ve Çanakkaleli sivil toplum örgütleri, Türkdoğan’a destek vermek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasına Ses Çanakkale Şubesi, Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi ve Bes Çanakkale Şubesi üyeleri de destek verdi.

İnsan Hakları Derneği Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Başkut tarafından yapılan açıklamada, “İnsan hakları ihlalleri bilançosu her geçen gün yükselen Türkiye’de; kadın katilleri, çocuk istismarı failleri, hırsızlar, uyuşturucu baronları, suç örgütü liderleri cezasızlıkla ödüllendirilirken, gözaltına alınan, tutuklanan, yargılanan hak savunucusu sayısı her geçen gün artıyor. Muhalif olan her kesim ve herkes hedef haline getiriliyor. İHD Eş Genel Başkanı ve SES Genel Merkez Avukatı Öztürk Türkdoğan’a açılan soruşturma ve davalar; ülkeyi yönetenlerin insan haklarına ve giderek artan hak ihlallerine yaklaşımını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“İnsan hakları örgütünün üyesi ve yöneticisidir”

“Hak ihlallerini önlemek yerine devamını sağlamak isteyen siyasal iktidar; ihlalleri görünür kılan, itiraz eden, önlemeyi amaçlayan hak savunuculuğu faaliyetlerini suç olarak göstermeye çalışmaktadır” diyen Başkut, “Açılan soruşturma ve davalar üzerinden, İnsan Hakları Derneği (İHD) özelinde; her türden hak savunuculuğu faaliyeti baskı altına alınmak, engellenmek istenmektedir. Uzun zamandır İHD Eş Genel Başkanlığını ve SES Genel Merkez Avukatlığını yürüten Öztürk Türkdoğan’a karşı son 6 ay içinde dernek faaliyetleri ve hak ihlalleriyle ilgili düşüncelerini açıklaması nedeniyle 3 ayrı ceza davası açıldı ve Öztürk Türkdoğan, örgüt üyeliğiyle yargılanıyor. Evet, örgüt üyesi olduğu doğrudur. Kurulduğu günden bugüne onlarca şubesinde binlerce üyesiyle, toplumun her kesiminin maruz bırakıldığı hak ihlalleri karşısında gece gündüz mücadele yürüten büyük bir insan hakları örgütünün üyesi ve yöneticisidir. Yargılanmasının, hedef haline getirilmesinin asıl nedeni de budur” dedi.

“İnsan hakları mücadelesi yargılanamaz!”

Başkut, açıklamasının devamında, “İnsan Hakları Derneği olarak, 1986 yılından bu yana kesintisiz bir biçimde her türlü hak ihlali karşısında gece gündüz demeden mücadele ettik, mücadele etmeye de devam edeceğiz. Bir kez daha hatırlatmak isteriz; hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı herkes içindir. İnsan hakları savunucularını yargılamak, insan hakları mücadelesini yargılamaktır. İnsan hakları mücadelesi yargılanamaz! İşkenceye, yoksulluğa, sömürüye, ayrımcılığa, savaşa karşı, insan haklarını, demokrasiyi, barışı savunan herkesi, savunuculuk faaliyetlerini cezalandırmak ve engellemek amacıyla açılan ve ilk duruşması bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Öztürk Türkdoğan’ın yanında olmaya, hak savunuculuğu suç değildir, yargılanamaz demeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.