İl Sağlık Müdürlüğü: Sakın aşı yemlerini ellemeyin!

Yaşam 12.02.2022 - 23:05, Güncelleme: 12.02.2022 - 23:05 1496+ kez okundu.
 

İl Sağlık Müdürlüğü: Sakın aşı yemlerini ellemeyin!

Sağlık Bakanlığı, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Türkiye’ de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini isimli yeni bir Avrupa Birliği Projesini uygulamaya koydu. Bu kapsamda Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Sakın aşı yemlerini ellemeyin” vurgusunu yaptı.

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede, kuduz hastalığının detayları paylaşılarak, “Kuduz, insanları ve tüm sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık. Hastalık, kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması veya meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralara kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekillenir. Ülkemizde kuduz hastalığı köpekler ve son yıllarda da tilkiler vasıtası ile yayılmaktadır” bilgisi verildi. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225 bin kilometrekare alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek. Çanakkale’de aşı atım işi, 14-18 Şubat tarihleri arasında başlanacak. Proje kapsamında yapılacak çalışmaların ve kuduz hastalığının vatandaşlar tarafından bilinmesinin önemli olduğunu belirten müdürlük, “Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren ‘bait’lere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemler ile temas etmemeleri gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. Müdürlük, ayrıca dağıttığı broşürler ile köfte biçiminde tilkilere özel olarak hazırlanan aşı yemlerine ellenmemesi gerektiği, eğer bu yemlere dokunulursa kokusunun değişmesinden kaynaklı tilkilerin yemleri yemeyeceği ve dolayısıyla aşılanamayacağı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Türkiye’ de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini isimli yeni bir Avrupa Birliği Projesini uygulamaya koydu. Bu kapsamda Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Sakın aşı yemlerini ellemeyin” vurgusunu yaptı.

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede, kuduz hastalığının detayları paylaşılarak, “Kuduz, insanları ve tüm sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık. Hastalık, kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması veya meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralara kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekillenir. Ülkemizde kuduz hastalığı köpekler ve son yıllarda da tilkiler vasıtası ile yayılmaktadır” bilgisi verildi.

Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225 bin kilometrekare alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek.

Çanakkale’de aşı atım işi, 14-18 Şubat tarihleri arasında başlanacak. Proje kapsamında yapılacak çalışmaların ve kuduz hastalığının vatandaşlar tarafından bilinmesinin önemli olduğunu belirten müdürlük, “Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren ‘bait’lere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemler ile temas etmemeleri gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Müdürlük, ayrıca dağıttığı broşürler ile köfte biçiminde tilkilere özel olarak hazırlanan aşı yemlerine ellenmemesi gerektiği, eğer bu yemlere dokunulursa kokusunun değişmesinden kaynaklı tilkilerin yemleri yemeyeceği ve dolayısıyla aşılanamayacağı belirtildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.