Gal arısı ile mücadele sonuç verdi

Gündem 05.11.2021 - 11:55, Güncelleme: 05.11.2021 - 11:55 778+ kez okundu.
 

Gal arısı ile mücadele sonuç verdi

Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce 2019 yılından beri yürütülen ’Kestane Gal Arısı’nın Bursa’da Yayılış Alanlarının Multispektral Kamera İle Tespit’ projesinde ilk sonuçlar çıktı.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce 2019 yılından beri yürütülen 'Kestane Gal Arısı'nın Bursa'da Yayılış Alanlarının Multispektral Kamera İle Tespit' projesinde ilk sonuçlar çıktı.   Bursa Teknik Üniversitesi işbirliği ile yürütülen proje kapsamında yılda 25 kilometre yayılabilen ve ârız olduğu (sonradan ortaya çıktığı) kestane ağaçlarında meyve verimini yüzde 80 düşüren gal arısının yayılışını tespit etme hedefiyle drone uçuşu gerçekleştirildi. 2020 ve 2021 yıllarında Bursa merkez, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, İznik, İnegöl ve Yalova'da ilk kez kestane gal arısının yayılışı haritalandı. 2020 ve 2021 yılı uçuşlarında elde edilen verilere göre mücadele hedefiyle torymus salımı yapılan bölgelerde yüzde 40'a varan azalma tespit edildi. Üretilen harita sayesinde 2022 yılı ve sonrasında torymus salımı yapılacak alanlar tespit edildi. Proje, olumlu sonuçları, etkin ve sağlıklı mücadeleye büyük katkısı ve yayılış gösterdiği tüm kestane sahaları için yol gösterici olacak.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce 2019 yılından beri yürütülen ’Kestane Gal Arısı’nın Bursa’da Yayılış Alanlarının Multispektral Kamera İle Tespit’ projesinde ilk sonuçlar çıktı.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce 2019 yılından beri yürütülen 'Kestane Gal Arısı'nın Bursa'da Yayılış Alanlarının Multispektral Kamera İle Tespit' projesinde ilk sonuçlar çıktı.

 

Bursa Teknik Üniversitesi işbirliği ile yürütülen proje kapsamında yılda 25 kilometre yayılabilen ve ârız olduğu (sonradan ortaya çıktığı) kestane ağaçlarında meyve verimini yüzde 80 düşüren gal arısının yayılışını tespit etme hedefiyle drone uçuşu gerçekleştirildi. 2020 ve 2021 yıllarında Bursa merkez, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, İznik, İnegöl ve Yalova'da ilk kez kestane gal arısının yayılışı haritalandı. 2020 ve 2021 yılı uçuşlarında elde edilen verilere göre mücadele hedefiyle torymus salımı yapılan bölgelerde yüzde 40'a varan azalma tespit edildi. Üretilen harita sayesinde 2022 yılı ve sonrasında torymus salımı yapılacak alanlar tespit edildi. Proje, olumlu sonuçları, etkin ve sağlıklı mücadeleye büyük katkısı ve yayılış gösterdiği tüm kestane sahaları için yol gösterici olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.