İl Sağlık Müdürlüğü'nden bilgilendirme

Sağlık 05.02.2022 - 23:23, Güncelleme: 05.02.2022 - 23:23 1641+ kez okundu.
 

İl Sağlık Müdürlüğü'nden bilgilendirme

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, 4 Şubat Dünya Kanser Günü sebebiyle, bilgilendirmede bulunarak ülkede ölüm neden arasında ikinci sırada yer aldığını ve 5 ölümden birinin kanser sebebinden gerçekleştiğini duyurarak, mücadele çağrısında bulundu.

Kanser hastalığına dikkatleri çekerek, yakalanma riskini azaltmak amacıyla çalışmalar yapan Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle bu hastalığın ne olduğu ve nasıl korunması gerektiğine dair vurucu bilgiler paylaştı. Kansere sebeplerin neler olduğunu sıralayan müdürlük; tütün kullanımı, yüksek beden kitle indeksi (fazla kilolu ya da şişman/obez olma), meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklandığını açıkladı. Erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürlüğü, kanserden korunmak ve uygun taramaları yaptırmak için; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne başvuralabileceğini vurguladı. Ölümlerin yaklaşık %22’sinden tütün sorumlu İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı bilgilendirme paylaşımında kanser sebeplerini detaylıca açarak şu bilgileri paylaştı: “Tütün kullanımı, kanser gelişimi yönünden en önemli risk faktörü olup kansere bağlı ölümlerin yaklaşık %22’sinden sorumludur. Akciğer kanserinin yanı sıra özefagus, mesane, böbrek, pankreas, mide, serviks (rahim ağzı) kanserlerinden de sorumlu olduğu bilinen tütün kullanımı, hangi yaşta olursa olsun terk edildiğinde kişinin yaşam kalitesi ve yaşam süresi üzerinde anlamlı bir fark yaratmaktadır.” Obezite kansere neden olur “Obezite ve kanser ilişkisine dair yapılmış çok sayıda epidemiyolojik çalışma obezitenin kansere neden olmasının yanı sıra kanser tedavisine yanıtın azalmasına, hastalık seyrinin bozulmasına ve artmış ölüm oranlarına neden olduğunu da ortaya koymaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlıklı bir kiloyu korumak ve fiziksel olarak aktif olmakla bağırsak, meme, rahim, yumurtalık, pankreas, yemek borusu, böbrek, karaciğer, safra kesesi kanserlerinin gelişim riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri (örneğin günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler, liften zengin meyve sebze ağırlıklı beslenme gibi) ile kansere karşı anlamlı risk azaltımı sağlanması mümkündür.” Çanakkale İl Sağlık Müdürü yaptıkları açıklamada, “Kansere yol açabileceği kanıtlanmış risk faktörlerinin farkına vararak, bunlardan korunmada bireysel ve toplumsal temelde yapılacaklar konusunda bilgilenerek, önleme çabalarını kararlılıkla sürdürerek ileri dönemlerde daha büyük bir toplumsal yük haline gelmesi beklenen kanserle savaşımda önemli kazanımlar elde edileceğine şüphe yoktur” ifadelerine de yer verdi.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, 4 Şubat Dünya Kanser Günü sebebiyle, bilgilendirmede bulunarak ülkede ölüm neden arasında ikinci sırada yer aldığını ve 5 ölümden birinin kanser sebebinden gerçekleştiğini duyurarak, mücadele çağrısında bulundu.

Kanser hastalığına dikkatleri çekerek, yakalanma riskini azaltmak amacıyla çalışmalar yapan Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle bu hastalığın ne olduğu ve nasıl korunması gerektiğine dair vurucu bilgiler paylaştı.

Kansere sebeplerin neler olduğunu sıralayan müdürlük; tütün kullanımı, yüksek beden kitle indeksi (fazla kilolu ya da şişman/obez olma), meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklandığını açıkladı.

Erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürlüğü, kanserden korunmak ve uygun taramaları yaptırmak için; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne başvuralabileceğini vurguladı.

Ölümlerin yaklaşık %22’sinden tütün sorumlu

İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı bilgilendirme paylaşımında kanser sebeplerini detaylıca açarak şu bilgileri paylaştı:

“Tütün kullanımı, kanser gelişimi yönünden en önemli risk faktörü olup kansere bağlı ölümlerin yaklaşık %22’sinden sorumludur. Akciğer kanserinin yanı sıra özefagus, mesane, böbrek, pankreas, mide, serviks (rahim ağzı) kanserlerinden de sorumlu olduğu bilinen tütün kullanımı, hangi yaşta olursa olsun terk edildiğinde kişinin yaşam kalitesi ve yaşam süresi üzerinde anlamlı bir fark yaratmaktadır.”

Obezite kansere neden olur

“Obezite ve kanser ilişkisine dair yapılmış çok sayıda epidemiyolojik çalışma obezitenin kansere neden olmasının yanı sıra kanser tedavisine yanıtın azalmasına, hastalık seyrinin bozulmasına ve artmış ölüm oranlarına neden olduğunu da ortaya koymaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlıklı bir kiloyu korumak ve fiziksel olarak aktif olmakla bağırsak, meme, rahim, yumurtalık, pankreas, yemek borusu, böbrek, karaciğer, safra kesesi kanserlerinin gelişim riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri (örneğin günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler, liften zengin meyve sebze ağırlıklı beslenme gibi) ile kansere karşı anlamlı risk azaltımı sağlanması mümkündür.”

Çanakkale İl Sağlık Müdürü yaptıkları açıklamada, “Kansere yol açabileceği kanıtlanmış risk faktörlerinin farkına vararak, bunlardan korunmada bireysel ve toplumsal temelde yapılacaklar konusunda bilgilenerek, önleme çabalarını kararlılıkla sürdürerek ileri dönemlerde daha büyük bir toplumsal yük haline gelmesi beklenen kanserle savaşımda önemli kazanımlar elde edileceğine şüphe yoktur” ifadelerine de yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.