Soykan: Süre uzatılmazsa işletmeler zor durumda kalabilir

Ekonomi 13.02.2022 - 22:12, Güncelleme: 13.02.2022 - 22:12 1214+ kez okundu.
 

Soykan: Süre uzatılmazsa işletmeler zor durumda kalabilir

Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Soykan 6 Puanlık Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinin 2022 yılı için uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki belirsizliğin biran önce giderilmesi gerektiğini belirten bir basın açıklamasında bulundu.

Türkiye çapında 51 il ile birlikte Çanakkale’ye bağlı Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde faaliyette bulunan özel sektör işyerlerinde uygulanan prim teşvikinin süresi 2013 yılından bu güne kadar birkaç kez uzatılmış son olarak 24 Şubat 2021 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla, 1 Ocak 2021’den geçerli olacak şekilde, bir 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılmıştı. Süre bitiminden bugüne kadar uzatma ile ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadığının altını çizen Oda Başkanı Hüseyin Soykan, “Mart ayından bugüne kadar pandeminin ve son zamanlarda da küresel piyasalarda ve ekonomide yaşanan olumsuzlukların yanı sıra asgari ücrette meydana gelen artışta dikkate alındığında bu tür teşviklere her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Teşvik uygulama süresinin uzatılmasına yönelik yeni bir yasal düzenleme yapılmaması halinde işletmelerin zor durumda kalması kaçınılmaz olacağı gibi işyerleri ve işverenler için önemli ilave maddi yükler ortaya çıkacaktır” dedi. En yaygın kullanılan istihdam teşviklerinden olan 5 puanlık SGK prim indiriminde ise, 2022 Ocak ayı itibariyle yeni bir dönemin başladığını söyleyen Başkan Soykan, “5 puanlık prim indiriminden yararlanılabilmesi noktasında SGK kritik bir karar aldı. Artık işverenlerin tüm Türkiye çapındaki mevcut işyerlerinin birlikte değerlendirilecek ve eğer kuruma herhangi bir işyerinden borcunun bulunması durumunda işverenlerin 5 puanlık indirimden ve diğer teşviklerden faydalanmalarına izin verilmeyecek” ifadelerini kullandı. 2016 Yılından beri uygulanan ve son olarak 2021 yılında 7333 sayılı kanunun 16.maddesi ile 5510 sayılı kanuna eklen geçici 85.madde kapsamında uygulama süresi 31.12.2021 tarihine kadar uzatılan işçi başına 75,00 TL asgari ücret desteği uygulama süresi de 31.12.2021 tarihi itibariyle sona erecek. Bu konuda da yeni bir yasal düzenleme yapılmaması halinde işverenler 01.01.2022 tarihinden itibaren 75 TL tutarındaki asgari ücret desteğini alamayacaklar. Ocak ayına ait SGK bildirimlerin kuruma verilmesi için son günün 28 Şubat olduğunu söyleyen Soykan, “Özellikle Gökçeada ve Bozcaada ilçelerimizdeki işverenlerimizi ilgilendiren 6 puanlık indirimin tekrar uzatılması ve eğer uzatım yapılacaksa son günün beklenmemesi gerekiyor. Geçen yıl süre uzatımı son gün açıklandığı için bütün mali müşavir meslektaşlarımız ekstra iş yükü alarak düzeltme beyannameleri vermek zorunda kaldılar. Özellikle ayın son günlerinde yaşanan sistemsel yoğunluklar ve yeni uygulamalarda dikkate alınarak tekrar aynı sıkıntının çekilmemesi ve Muhtasar-SGK bildirimlerinin hatasız yapılabilmesi için indirim süresi bir an önce açıklanmalıdır” şeklinde konuştu.
Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Soykan 6 Puanlık Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinin 2022 yılı için uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki belirsizliğin biran önce giderilmesi gerektiğini belirten bir basın açıklamasında bulundu.

Türkiye çapında 51 il ile birlikte Çanakkale’ye bağlı Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde faaliyette bulunan özel sektör işyerlerinde uygulanan prim teşvikinin süresi 2013 yılından bu güne kadar birkaç kez uzatılmış son olarak 24 Şubat 2021 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla, 1 Ocak 2021’den geçerli olacak şekilde, bir 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılmıştı.

Süre bitiminden bugüne kadar uzatma ile ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadığının altını çizen Oda Başkanı Hüseyin Soykan, “Mart ayından bugüne kadar pandeminin ve son zamanlarda da küresel piyasalarda ve ekonomide yaşanan olumsuzlukların yanı sıra asgari ücrette meydana gelen artışta dikkate alındığında bu tür teşviklere her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Teşvik uygulama süresinin uzatılmasına yönelik yeni bir yasal düzenleme yapılmaması halinde işletmelerin zor durumda kalması kaçınılmaz olacağı gibi işyerleri ve işverenler için önemli ilave maddi yükler ortaya çıkacaktır” dedi.

En yaygın kullanılan istihdam teşviklerinden olan 5 puanlık SGK prim indiriminde ise, 2022 Ocak ayı itibariyle yeni bir dönemin başladığını söyleyen Başkan Soykan, “5 puanlık prim indiriminden yararlanılabilmesi noktasında SGK kritik bir karar aldı. Artık işverenlerin tüm Türkiye çapındaki mevcut işyerlerinin birlikte değerlendirilecek ve eğer kuruma herhangi bir işyerinden borcunun bulunması durumunda işverenlerin 5 puanlık indirimden ve diğer teşviklerden faydalanmalarına izin verilmeyecek” ifadelerini kullandı.

2016 Yılından beri uygulanan ve son olarak 2021 yılında 7333 sayılı kanunun 16.maddesi ile 5510 sayılı kanuna eklen geçici 85.madde kapsamında uygulama süresi 31.12.2021 tarihine kadar uzatılan işçi başına 75,00 TL asgari ücret desteği uygulama süresi de 31.12.2021 tarihi itibariyle sona erecek. Bu konuda da yeni bir yasal düzenleme yapılmaması halinde işverenler 01.01.2022 tarihinden itibaren 75 TL tutarındaki asgari ücret desteğini alamayacaklar.

Ocak ayına ait SGK bildirimlerin kuruma verilmesi için son günün 28 Şubat olduğunu söyleyen Soykan, “Özellikle Gökçeada ve Bozcaada ilçelerimizdeki işverenlerimizi ilgilendiren 6 puanlık indirimin tekrar uzatılması ve eğer uzatım yapılacaksa son günün beklenmemesi gerekiyor. Geçen yıl süre uzatımı son gün açıklandığı için bütün mali müşavir meslektaşlarımız ekstra iş yükü alarak düzeltme beyannameleri vermek zorunda kaldılar. Özellikle ayın son günlerinde yaşanan sistemsel yoğunluklar ve yeni uygulamalarda dikkate alınarak tekrar aynı sıkıntının çekilmemesi ve Muhtasar-SGK bildirimlerinin hatasız yapılabilmesi için indirim süresi bir an önce açıklanmalıdır” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.