Kuru incir ihracatında hedef 70 bin ton

02.09.2022 - 22:36, Güncelleme: 02.09.2022 - 22:36 1824+ kez okundu.
 

Kuru incir ihracatında hedef 70 bin ton

Noel sofralarının vazgeçilmezi, Cennet meyvesi kuru incirin ihracat yolculuğu 7 Ekim 2022 Cuma günü başlayacak. Türkiye, 2022/23 sezonunda 70 bin ton kuru incir ihracat hedefi koydu.İZMİR (İGFA) - Kuru incir ihracatçıları, kuru incirde ilk gemi tarihini belirlemek için Ege İhracatçı Birlikleri’nde buluştu. Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu yıllık ortalama 250 milyon dolar döviz getirisi olan kuru incirde ilk ihraç tarihi olarak 7 Ekim 2022 tarihi benimsendi. Bu tarih Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin uygun görüşü ve Ticaret Bakanlığı’nın onayı halinde kesinlik kazanacak. Genel kurulda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir ihracatında Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin öne çıktığını, 2021/22 sezonunda 64 bin ton kuru incir ihracatı karşılığında, Türkiye’ye 241 milyon dolar kazandırdıkları bilgisini paylaştı. En büyük ihraç pazarları Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu AB Yeşil Mutabakatı kapsamında gerçekleşen organik tarım, gıda güvenliği, sürdürülebilirlik, iyi tarım uygulamalarının öncelikli alanları olduğunu vurgulayan Işık, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak diğer kurumlarla, üniversitelerle, araştırma enstitüleriyle, incir araştırma enstitüsü, Tarım İl ve İlçe teşkilatları, borsalar, ziraat odaları, ticaret odaları gibi kurumlarla yaptığımız ortak çalışmalarla çiftçiden başlayıp rafa kadar uzanan tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışıyoruz. Kuru incir Türkiye’nin bir prestij ürünü. Sadece bu topraklarda sarılop çeşidi incir yetişiyor ve dünyaya gönderiliyor. Biz bu sağlıklı ürünü, bütün dünyaya sağlıklı bir şekilde yedirmek için sürdürülebilirlik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni sezonun tüm üretici ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Kuru incirde 2022/23 sezonunda verim ve kalitenin yüksek olmasını beklediklerini vurgulayan Işık, 2022/23 sezonu için hedefleriin 70 bin ton ihracat yapmak olduğunu söyledi. İÇ TÜKETİMİ DE ARTIRMALIYIZ Kuru inciri kuru meyvelerin kraliçesi olarak tanımlayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıdalar kategorisinde değerlendirilen kuru incirin Türk vatandaşlarımız tarafından da daha fazla tüketilmesi için çaba göstereceklerini, özellikle çocukların ve gençlerin kuru incir tüketim alışkanlığı kazanmasını hedeflediklerini kaydetti. Işık, Türkiye’de yıllık 5-6 bin ton seviyesinde olan kuru incir tüketimimizi iki katına çıkarmak için çalışacaklarını belirterek, herkese günlük 2 tane kuru incir tüketmelerini tavsiye etti.

Noel sofralarının vazgeçilmezi, Cennet meyvesi kuru incirin ihracat yolculuğu 7 Ekim 2022 Cuma günü başlayacak. Türkiye, 2022/23 sezonunda 70 bin ton kuru incir ihracat hedefi koydu.

İZMİR (İGFA) - Kuru incir ihracatçıları, kuru incirde ilk gemi tarihini belirlemek için Ege İhracatçı Birlikleri’nde buluştu.

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu yıllık ortalama 250 milyon dolar döviz getirisi olan kuru incirde ilk ihraç tarihi olarak 7 Ekim 2022 tarihi benimsendi. Bu tarih Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin uygun görüşü ve Ticaret Bakanlığı’nın onayı halinde kesinlik kazanacak.

Genel kurulda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir ihracatında Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin öne çıktığını, 2021/22 sezonunda 64 bin ton kuru incir ihracatı karşılığında, Türkiye’ye 241 milyon dolar kazandırdıkları bilgisini paylaştı.

En büyük ihraç pazarları Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu AB Yeşil Mutabakatı kapsamında gerçekleşen organik tarım, gıda güvenliği, sürdürülebilirlik, iyi tarım uygulamalarının öncelikli alanları olduğunu vurgulayan Işık, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak diğer kurumlarla, üniversitelerle, araştırma enstitüleriyle, incir araştırma enstitüsü, Tarım İl ve İlçe teşkilatları, borsalar, ziraat odaları, ticaret odaları gibi kurumlarla yaptığımız ortak çalışmalarla çiftçiden başlayıp rafa kadar uzanan tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışıyoruz. Kuru incir Türkiye’nin bir prestij ürünü. Sadece bu topraklarda sarılop çeşidi incir yetişiyor ve dünyaya gönderiliyor. Biz bu sağlıklı ürünü, bütün dünyaya sağlıklı bir şekilde yedirmek için sürdürülebilirlik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni sezonun tüm üretici ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Kuru incirde 2022/23 sezonunda verim ve kalitenin yüksek olmasını beklediklerini vurgulayan Işık, 2022/23 sezonu için hedefleriin 70 bin ton ihracat yapmak olduğunu söyledi.

İÇ TÜKETİMİ DE ARTIRMALIYIZ

Kuru inciri kuru meyvelerin kraliçesi olarak tanımlayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıdalar kategorisinde değerlendirilen kuru incirin Türk vatandaşlarımız tarafından da daha fazla tüketilmesi için çaba göstereceklerini, özellikle çocukların ve gençlerin kuru incir tüketim alışkanlığı kazanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Işık, Türkiye’de yıllık 5-6 bin ton seviyesinde olan kuru incir tüketimimizi iki katına çıkarmak için çalışacaklarını belirterek, herkese günlük 2 tane kuru incir tüketmelerini tavsiye etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.