İYİ Partili Yokuş: "Çiftçilerin yüzde 81'i hayatından memnun değil"

05.02.2022 - 16:54, Güncelleme: 05.02.2022 - 16:54 1339+ kez okundu.
 

İYİ Partili Yokuş: "Çiftçilerin yüzde 81'i hayatından memnun değil"

İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Fahrettin Yokuş, İYİ Parti Grubunun tarımsal üretimin ve çiftçilerin desteklenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesiyle TBMM’de konuştu.KONYA (İGFA)- İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, çiftçiye gerekli önemin verilmediğini belirterek "Türkiye verimli topraklara sahip çok önemli bir tarım ülkesidir. Bu potansiyeli arttırma imkanı olan ülkemiz, iktidarın uyguladığı tarım politikaları sonucunda tarım alanlarını kaybeden, çiftçisinin üretimden uzaklaştığı, tarım istihdamı ve tarım üretimi gittikçe azalan bir sürece sürüklenmiştir. Ülkemizde 2002 yılında 41 milyon 126 bin hektar olan tarım alanı, 2020 sonu itibari ile 37 milyon 762 bin hektara düşmüştür. Yani yüzde 9 oranında azalmıştır. Aynı şekilde tarımsal faaliyette kullanılan alan ise 26 milyon 579 bin hektardan, 23 milyon 149 bin hektara kadar gerilemiştir. Buradaki düşüş ise yüzde 13'dür" dedi. Bu durumun tarımsal üretimin de azalmasına yol açtığını ifade eden Yokuş, " İktidar, Ülkemizi tarım ürünü ithal eden bir ülke konumuna getirmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 83. hesap dönemi maliyeti raporuna göre 2019 yılında iç alım toplamı 3 milyon 79 bin ton iken, 2020 yılında bu miktar 728 bin 601 tona kadar düştüğü görülmektedir. Burada çok ciddi bir düşüş vardır. Diğer bir yandan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin aynı dönemde dış alım toplamının 3 milyon 170 tondan, 4 milyon 820 tona çıktığını görüyoruz. İç alımlardaki bu ciddi düşüşü, dış alımlardaki artışla izah etmek ülkemiz adına üzücüdür. Daha ötesi bir tarım ülkesi olarak maalesef utanç vericidir. Yine Toprak Mahsulleri Ofisi'nin raporuna göre buğdayın alım miktarlarında meydana gelen değişimin aynı şekilde gerçekleştirildiğini görmekteyiz. 2020 yılında iç alımda 384 bin ton buğday alımı yapılırken, dış alımda 3 milyon 681 bin ton buğday ithal edilmiştir. Toprak Mahsullerinin 2020 yılında iç alımının ortalama fiyatı ton başına 1634 TL iken dış alımda ton başına 1841 TL'dir.  Ton başına 200 küsur TL verip, dışarıdan buğday ithal etmek basiretsiz aklın nedenidir. İktidar kendi çiftçisinin değil, yurt dışındaki çiftçinin yanında olmuş, onların dostluğunu kazanmıştır. TMO doğrudan çiftçimizi destekleyeceğine daha da çok zora sokmuştur. Bugün ülkemizde yaşanan gıda enflasyonunun sebebi Türk çiftçisinin desteklenmemesinin birer sonucudur." şeklinde konuştu.  

İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Fahrettin Yokuş, İYİ Parti Grubunun tarımsal üretimin ve çiftçilerin desteklenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesiyle TBMM’de konuştu.

KONYA (İGFA)- İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, çiftçiye gerekli önemin verilmediğini belirterek "Türkiye verimli topraklara sahip çok önemli bir tarım ülkesidir. Bu potansiyeli arttırma imkanı olan ülkemiz, iktidarın uyguladığı tarım politikaları sonucunda tarım alanlarını kaybeden, çiftçisinin üretimden uzaklaştığı, tarım istihdamı ve tarım üretimi gittikçe azalan bir sürece sürüklenmiştir. Ülkemizde 2002 yılında 41 milyon 126 bin hektar olan tarım alanı, 2020 sonu itibari ile 37 milyon 762 bin hektara düşmüştür. Yani yüzde 9 oranında azalmıştır. Aynı şekilde tarımsal faaliyette kullanılan alan ise 26 milyon 579 bin hektardan, 23 milyon 149 bin hektara kadar gerilemiştir. Buradaki düşüş ise yüzde 13'dür" dedi.

Bu durumun tarımsal üretimin de azalmasına yol açtığını ifade eden Yokuş, " İktidar, Ülkemizi tarım ürünü ithal eden bir ülke konumuna getirmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 83. hesap dönemi maliyeti raporuna göre 2019 yılında iç alım toplamı 3 milyon 79 bin ton iken, 2020 yılında bu miktar 728 bin 601 tona kadar düştüğü görülmektedir. Burada çok ciddi bir düşüş vardır. Diğer bir yandan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin aynı dönemde dış alım toplamının 3 milyon 170 tondan, 4 milyon 820 tona çıktığını görüyoruz. İç alımlardaki bu ciddi düşüşü, dış alımlardaki artışla izah etmek ülkemiz adına üzücüdür. Daha ötesi bir tarım ülkesi olarak maalesef utanç vericidir.

Yine Toprak Mahsulleri Ofisi'nin raporuna göre buğdayın alım miktarlarında meydana gelen değişimin aynı şekilde gerçekleştirildiğini görmekteyiz. 2020 yılında iç alımda 384 bin ton buğday alımı yapılırken, dış alımda 3 milyon 681 bin ton buğday ithal edilmiştir. Toprak Mahsullerinin 2020 yılında iç alımının ortalama fiyatı ton başına 1634 TL iken dış alımda ton başına 1841 TL'dir.  Ton başına 200 küsur TL verip, dışarıdan buğday ithal etmek basiretsiz aklın nedenidir. İktidar kendi çiftçisinin değil, yurt dışındaki çiftçinin yanında olmuş, onların dostluğunu kazanmıştır. TMO doğrudan çiftçimizi destekleyeceğine daha da çok zora sokmuştur. Bugün ülkemizde yaşanan gıda enflasyonunun sebebi Türk çiftçisinin desteklenmemesinin birer sonucudur." şeklinde konuştu.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.