ÇAGADER: Batı, yemek kültürünü burada araması gerekiyor

Kültür-Sanat 13.12.2021 - 23:42, Güncelleme: 13.12.2021 - 23:42 585+ kez okundu.
 

ÇAGADER: Batı, yemek kültürünü burada araması gerekiyor

Çanakkale yöresini gastronomi açısından tanımlamak ve Çanakkale’nin kaybolan gastronomi değerlerini tekrar ortaya çıkarmak için yola çıkan Çanakkale Gastronomi Derneği (ÇAGADER), düzenlediği basın toplantısı ile tanıtımını gerçekleştirdi. Dernek Başkanı Özben’in açıklamalarda bulunduğu toplantıda, “Çanakkale’yi gastronomi açısından hak ettiği yere getireceğiz” vurgusunda bulunuldu.

Truva Hotel’de yönetim kurulu üyeleri tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında Çanakkale Gastronomi Derneği kuruluş, amaçları ve düzenleyecekleri faaliyetler hakkında bilgi verdi. Yönetim Kurulu adına açıklamada bulunan Dernek Başkanı Kubilay Özben, “Uzun ve titizlikle devam eden çalışmalarımızı sonucunda, bölgemizin tarım, hayvancılık, gastronomi ve turizm gibi kültürel, sosyal ve ekonomik değerlerinin öne çıkarılmasına ve tanıtımına katkı sağlayacağına inandığımız Çanakkale Gastronomi Derneğimizi kurmuş bulunuyoruz” diyerek ilke ve amaçlarını kamuoyu ile paylaştı. Özben, derneğin amaçlarını sıralayarak “Bölgenin Antik Çağdan günümüze süregelmiş gastronomi bilgi ve birikimi ve kültürel değerlerini araştırmak, bölgemizin gastronomi ve turizm bölgesi olması yönünde adımlar atmak ve bu doğrultuda söyleşi, seminer düzenlemek, Çanakkale gastronomisini sadece kültürel değil aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir değere ve faydaya dönüştürmek” şeklinde vurguladı. “Çanakkale’yi hak ettiği yere getireceğiz” Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özben, kaybolmaya yüz tutan ve hatta kaybolan ürünleri tekrar ortaya çıkarmak için çalışmalar yapacaklarını söyleyerek, “Yerelliği öznemiz olarak kabul ediyoruz. Bu kadim topraklar Troya toprakları, aslında Batı’nın geçmişini aradığı yerler. Doğal olarak Batı geçmişini ve kültürünü burada arıyor. Yemek de bir kültür olduğu için, yemek kültürünü de burada araması gerekiyor. Bölgemiz coğrafi açıdan yemek kültürü, tarım ve hayvancılık açısından o kadar geniş bölge ki bu bölgede, deniz kültürümüz, bağlarımız, Kazdağlarında bitkilerimiz var. Bunları mutlaka araştıracağız ve ortaya çıkarmaya çalışacağız. Çanakkale’nin kaybolan değerlerini ortaya çıkaracağız ve gastronomi açısından hak ettiği yere getireceğiz” dedi.
Çanakkale yöresini gastronomi açısından tanımlamak ve Çanakkale’nin kaybolan gastronomi değerlerini tekrar ortaya çıkarmak için yola çıkan Çanakkale Gastronomi Derneği (ÇAGADER), düzenlediği basın toplantısı ile tanıtımını gerçekleştirdi. Dernek Başkanı Özben’in açıklamalarda bulunduğu toplantıda, “Çanakkale’yi gastronomi açısından hak ettiği yere getireceğiz” vurgusunda bulunuldu.

Truva Hotel’de yönetim kurulu üyeleri tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında Çanakkale Gastronomi Derneği kuruluş, amaçları ve düzenleyecekleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Yönetim Kurulu adına açıklamada bulunan Dernek Başkanı Kubilay Özben, “Uzun ve titizlikle devam eden çalışmalarımızı sonucunda, bölgemizin tarım, hayvancılık, gastronomi ve turizm gibi kültürel, sosyal ve ekonomik değerlerinin öne çıkarılmasına ve tanıtımına katkı sağlayacağına inandığımız Çanakkale Gastronomi Derneğimizi kurmuş bulunuyoruz” diyerek ilke ve amaçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Özben, derneğin amaçlarını sıralayarak “Bölgenin Antik Çağdan günümüze süregelmiş gastronomi bilgi ve birikimi ve kültürel değerlerini araştırmak, bölgemizin gastronomi ve turizm bölgesi olması yönünde adımlar atmak ve bu doğrultuda söyleşi, seminer düzenlemek, Çanakkale gastronomisini sadece kültürel değil aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir değere ve faydaya dönüştürmek” şeklinde vurguladı.

“Çanakkale’yi hak ettiği yere getireceğiz”
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özben, kaybolmaya yüz tutan ve hatta kaybolan ürünleri tekrar ortaya çıkarmak için çalışmalar yapacaklarını söyleyerek, “Yerelliği öznemiz olarak kabul ediyoruz. Bu kadim topraklar Troya toprakları, aslında Batı’nın geçmişini aradığı yerler. Doğal olarak Batı geçmişini ve kültürünü burada arıyor. Yemek de bir kültür olduğu için, yemek kültürünü de burada araması gerekiyor. Bölgemiz coğrafi açıdan yemek kültürü, tarım ve hayvancılık açısından o kadar geniş bölge ki bu bölgede, deniz kültürümüz, bağlarımız, Kazdağlarında bitkilerimiz var. Bunları mutlaka araştıracağız ve ortaya çıkarmaya çalışacağız. Çanakkale’nin kaybolan değerlerini ortaya çıkaracağız ve gastronomi açısından hak ettiği yere getireceğiz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.