Öğrenciler verilen burslar ile ay sonunu zor getiriyor

Yaşam 19.12.2021 - 22:12, Güncelleme: 19.12.2021 - 22:12 502+ kez okundu.
 

Öğrenciler verilen burslar ile ay sonunu zor getiriyor

Türkiye’de 2021 yılında Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından üniversite öğrencilerine aylık 650 TL kredi ya da burs veriliyor. Ailesinden destek almayan bir üniversite öğrencisi temel ihtiyaçlarını harcadığında sadece 62 lirası kalıyor. KYK’dan öğrenim bursu alan üniversite öğrencisi Leyla Gündoğdu burs miktarının yetersizliğini şöyle ifade ediyor; “Ulaşımımı, barınmamı, yemek paramı çıkardığımızda bu 650 liranın içerisinden kalan para sadece 62 lira gibi para. Öğrenci bu para ile sosyalleşsin mi, geri kalan ihtiyaçlarını mı karşılasın?”

2021 yılında içerisinde üniversite öğrencilerinin eğitim ve öğretim döneminde öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için 650 TL burs/kredi veriliyor. Çanakkale’de yaşayan bir öğrenci KYK yurtlarından kalabilmek için 400 lira barınma, sadece okula gidip gelebilmek için ayda 88 TL ulaşım, okul yemekhanesinde bir öğün yiyebilmek için ise aylık 100 lira beslenme ücreti ödüyor. Bir üniversite öğrencisi temel ihtiyaçlarını karşıladığında 650TL’sinden geriye sadece 62 lirası kalıyor. “Yetmiyor” Öğrenci Leyla Gündoğdu devletin verdiği 650 lira bursun kendilerine yetmediğini belirterek, “Biz bunun 400 lirasını KYK yurduna yatırıyoruz. Geri kalan 250 lira ile hem geçinme hem de okul masrafları bizi çok zorluyor. Yemekhane ücretimiz zaten 5 lira. Otobüs ücretleri 2.20 bunun gidişi var gelişi var. Okulda sadece bir öğün yemek yediğini düşün. Sonra yurda gidiyorsun yemek yiyorsun. Üzerine 1-2 lira para vermek zorunda kaldığın durumlar oluyor. Bunu aya vurduğunuz zaman cebinden çıkan para 50 lirayı geçmiş oluyor. Zor gerçekten zor yetmiyor. Ders saatlerimiz aralıklı olduğu için mecbur okuyla kalıyoruz. Yemekhaneyi kullanmak zorunda kalıyoruz. Yemeklerin kalitesi verdiğimiz paraya göre yetersiz. Çok yağlı ve çok az. Çıkan öğünler hep birbirinin benzeri öğünler. Biz bu yemeklere para vermek zorundayız. Dışarıda yediğimiz zaman çok para vermek zorunda kalıyoruz. Mecbur kaldığımız zaman yemek zorunda kalıyoruz.” dedi. “Öğrenci bu para ile sosyalleşsin mi, ihtiyaçlarını mı karşılasın”   Üniversite öğrencisi Leyla Gündoğdu sözlerine söyle devam etti;  “Ulaşımımı, barınmamı, yemek paramı çıkardığımızda bu 650 liranın içerisinden kalan para sadece 62 lira gibi para. Öğrenci bu para ile sosyalleşsin mi, geri kalan ihtiyaçlarını mı karşılasın? Bizim hayatımız sadece okuldan ibaret değil. Biz sadece yurda gidip yurttan okula gelip sadece yemekhanede yemek yemiyoruz. Bizim arkadaşlarımızla sosyalleşmeye daha çok ihtiyacımız var. Öğrenci şu anda zor durumda. Ocak ayında umarım burslarımız artar. En azından 750 veya 800. Ne kadar fiyat artsa da yeni fiyatları hepsi zamlı. Bursa yapılan para arttırması yine yetersiz kalacak. Zamlar geliyor zor durumda kalıyoruz.”
Türkiye’de 2021 yılında Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından üniversite öğrencilerine aylık 650 TL kredi ya da burs veriliyor. Ailesinden destek almayan bir üniversite öğrencisi temel ihtiyaçlarını harcadığında sadece 62 lirası kalıyor. KYK’dan öğrenim bursu alan üniversite öğrencisi Leyla Gündoğdu burs miktarının yetersizliğini şöyle ifade ediyor; “Ulaşımımı, barınmamı, yemek paramı çıkardığımızda bu 650 liranın içerisinden kalan para sadece 62 lira gibi para. Öğrenci bu para ile sosyalleşsin mi, geri kalan ihtiyaçlarını mı karşılasın?”

2021 yılında içerisinde üniversite öğrencilerinin eğitim ve öğretim döneminde öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için 650 TL burs/kredi veriliyor. Çanakkale’de yaşayan bir öğrenci KYK yurtlarından kalabilmek için 400 lira barınma, sadece okula gidip gelebilmek için ayda 88 TL ulaşım, okul yemekhanesinde bir öğün yiyebilmek için ise aylık 100 lira beslenme ücreti ödüyor. Bir üniversite öğrencisi temel ihtiyaçlarını karşıladığında 650TL’sinden geriye sadece 62 lirası kalıyor.

“Yetmiyor”

Öğrenci Leyla Gündoğdu devletin verdiği 650 lira bursun kendilerine yetmediğini belirterek, “Biz bunun 400 lirasını KYK yurduna yatırıyoruz. Geri kalan 250 lira ile hem geçinme hem de okul masrafları bizi çok zorluyor. Yemekhane ücretimiz zaten 5 lira. Otobüs ücretleri 2.20 bunun gidişi var gelişi var. Okulda sadece bir öğün yemek yediğini düşün. Sonra yurda gidiyorsun yemek yiyorsun. Üzerine 1-2 lira para vermek zorunda kaldığın durumlar oluyor. Bunu aya vurduğunuz zaman cebinden çıkan para 50 lirayı geçmiş oluyor. Zor gerçekten zor yetmiyor. Ders saatlerimiz aralıklı olduğu için mecbur okuyla kalıyoruz. Yemekhaneyi kullanmak zorunda kalıyoruz. Yemeklerin kalitesi verdiğimiz paraya göre yetersiz. Çok yağlı ve çok az. Çıkan öğünler hep birbirinin benzeri öğünler. Biz bu yemeklere para vermek zorundayız. Dışarıda yediğimiz zaman çok para vermek zorunda kalıyoruz. Mecbur kaldığımız zaman yemek zorunda kalıyoruz.” dedi.

“Öğrenci bu para ile sosyalleşsin mi, ihtiyaçlarını mı karşılasın”

 

Üniversite öğrencisi Leyla Gündoğdu sözlerine söyle devam etti;  “Ulaşımımı, barınmamı, yemek paramı çıkardığımızda bu 650 liranın içerisinden kalan para sadece 62 lira gibi para. Öğrenci bu para ile sosyalleşsin mi, geri kalan ihtiyaçlarını mı karşılasın? Bizim hayatımız sadece okuldan ibaret değil. Biz sadece yurda gidip yurttan okula gelip sadece yemekhanede yemek yemiyoruz. Bizim arkadaşlarımızla sosyalleşmeye daha çok ihtiyacımız var. Öğrenci şu anda zor durumda. Ocak ayında umarım burslarımız artar. En azından 750 veya 800. Ne kadar fiyat artsa da yeni fiyatları hepsi zamlı. Bursa yapılan para arttırması yine yetersiz kalacak. Zamlar geliyor zor durumda kalıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.