Polonya, Ukrayna’dan tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağı sürdürecek

Siyaset (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.07.2023 - 19:04, Güncelleme: 19.07.2023 - 18:44 557+ kez okundu.
 

Polonya, Ukrayna’dan tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağı sürdürecek

Polonya, Ukrayna’dan tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağı sürdürecek

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, 15 Eylül’de sona erecek olan Ukrayna’dan tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağı kaldırmayacaklarını açıkladı.Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna’dan bazı tarım ve gıda ürünlerinin ithalatına yasak getiren Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Polonya ve Macaristan’ın Tarım Bakanları ile bugün başkent Varşova’da bir araya geldi. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Başbakan Morawiecki, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile varılan anlaşma kapsamında 15 Eylül’de sona erecek olan Ukrayna’dan tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağı kaldırmayacaklarını açıkladı.Morawiecki, "Sert olacağız, kararlı olacağız, Polonyalı çiftçiyi savunacağız. Diğer tarım ürünleri için de istikrarsızlık sinyallerinin belirmesi durumunda da aynı şeyi yapacağız. Polonya hükümeti, Polonya tarımını korumakla yükümlü" ifadelerini kullanarak, söz konusu ürünlerin Polonya üzerinden transit geçişinin sorunsuz olarak devam ettiğini bildirdi. Yasağın sona ermesine iki ay kaldığını hatırlatan Morawiecki, "Açıkça ifade etmek istiyorum ki sınırımızı açmayacağız. Ya AB Komisyonu konuya ilişkin yeni bir düzenlemeyle yasağı uzatacak, ya da biz kendimiz bunu yapacağız" dedi.Ukrayna’daki savaşın Polonya tarımında gittikçe ciddi sonuçlara, yansımalara yol açtığını kaydeden Morawiecki, Polonya tarımı için olumsuz olan her şeyin ya engellenmek, değiştirilmek ya da tazmin edilmek zorunda olduğunu ifade etti.AB, 5 ülkedeki çiftçilere 100 milyon euro destek vermiştiPolonya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya ve Macaristan kendi çiftçilerinin zarar gördüğü, iç piyasalarının istikrarsızlaştığı gerekçesiyle geçtiğimiz nisan ayında Ukrayna’dan aralarında tahıl, meyve, sebze, süt ve süt ürünleri, dana eti, domuz eti, kümes hayvanı etinin de bulunduğu çok sayıda tarım ve gıda ürünün ithalatını yasaklamıştı. AB Komisyonu ilk olarak yasağa karşı çıkmış, fakat varılan anlaşma ile yasak 15 Eylül 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. Söz konusu 5 ülkenin çiftçilerine ise 100 milyon euro destek verilmesi kararlaştırılmıştı.
Polonya, Ukrayna’dan tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağı sürdürecek
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, 15 Eylül’de sona erecek olan Ukrayna’dan tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağı kaldırmayacaklarını açıkladı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna’dan bazı tarım ve gıda ürünlerinin ithalatına yasak getiren Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Polonya ve Macaristan’ın Tarım Bakanları ile bugün başkent Varşova’da bir araya geldi. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Başbakan Morawiecki, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile varılan anlaşma kapsamında 15 Eylül’de sona erecek olan Ukrayna’dan tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağı kaldırmayacaklarını açıkladı.

Morawiecki, "Sert olacağız, kararlı olacağız, Polonyalı çiftçiyi savunacağız. Diğer tarım ürünleri için de istikrarsızlık sinyallerinin belirmesi durumunda da aynı şeyi yapacağız. Polonya hükümeti, Polonya tarımını korumakla yükümlü" ifadelerini kullanarak, söz konusu ürünlerin Polonya üzerinden transit geçişinin sorunsuz olarak devam ettiğini bildirdi. Yasağın sona ermesine iki ay kaldığını hatırlatan Morawiecki, "Açıkça ifade etmek istiyorum ki sınırımızı açmayacağız. Ya AB Komisyonu konuya ilişkin yeni bir düzenlemeyle yasağı uzatacak, ya da biz kendimiz bunu yapacağız" dedi.

Ukrayna’daki savaşın Polonya tarımında gittikçe ciddi sonuçlara, yansımalara yol açtığını kaydeden Morawiecki, Polonya tarımı için olumsuz olan her şeyin ya engellenmek, değiştirilmek ya da tazmin edilmek zorunda olduğunu ifade etti.

AB, 5 ülkedeki çiftçilere 100 milyon euro destek vermişti
Polonya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya ve Macaristan kendi çiftçilerinin zarar gördüğü, iç piyasalarının istikrarsızlaştığı gerekçesiyle geçtiğimiz nisan ayında Ukrayna’dan aralarında tahıl, meyve, sebze, süt ve süt ürünleri, dana eti, domuz eti, kümes hayvanı etinin de bulunduğu çok sayıda tarım ve gıda ürünün ithalatını yasaklamıştı. AB Komisyonu ilk olarak yasağa karşı çıkmış, fakat varılan anlaşma ile yasak 15 Eylül 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. Söz konusu 5 ülkenin çiftçilerine ise 100 milyon euro destek verilmesi kararlaştırılmıştı.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.