Semt pazarında durgunluk

Yaşam 16.12.2021 - 18:28, Güncelleme: 16.12.2021 - 18:28 576+ kez okundu.
 

Semt pazarında durgunluk

Şehrin en çok tercih ettiği yerlerden biri olan Semt Pazarı artık tenhalaştı. Uzun bir süredir tarım girdilerine gelen zamlar ve son aylardaki kur yükselişinin fiyatları yansıması karşında vatandaşlar, pazar yerlerini de boş bırakıyor. Sadece vatandaşlar değil, daha önceden tıklım tıklım tezgahlarla dolu olan Semt Pazarı’nda artık üstü örtülü birçok tezgah bulunuyor.

Vatandaşların en çok rağbet ettiği Semt Pazarı ekonominin kurbanı oldu. Gerek üreticiye yüklenen girdi fiyatlarındaki artış gerekse vatandaşların alım gücünün düşmesi sebebiyle pazar yeri eski hareketliliğini kaybetti. Önceden pazarda yer bulmak için sıraya giren pazarcılar, artık tezgahlarını boş bırakmaya başladı. Pazar ürünlerindeki fiyatlar ise, hem üreticiyi hem tüketiciyi üzüyor. Vatandaşlar 3 kilosu 20 liradan satılan patatesler karşısında ne yapacağını bilemez duruma geldi. Patates satıcıları, geçtiğimiz sene patates fiyatlarının en yükseldiği zamanda dahi 3 kilosunu 10 liradan sattıklarını söyleyerek, bu fiyatları yazmaktan dolayı üzüntülerini dile getirdi. “İnsanların alım güçleri yok” Pazar esnafı Yalçın Çağlar, “Geçen kış attığımız gübre 80-90 liraydı, sonuna doğru 150 liraya çıkmıştı. Şimdi atılan gübre 760 lira. Mazot fiyatları zaten belli. Geçtiğimiz sene 7 liradan kullanıyorduk şimdi 10 lira. İlaç fiyatları yüzde 500 zam gördü. Önümüzdeki sene çok daha farklı olacak çünkü bu tüketiciye yansıyacak” dedi. Çağlar, “Vatandaşların alım gücü şu anda çok düşük. Pazar yerleri bomboş. İşten çıkıp gelenle birlikte şu anda tıklım tıklım olması gereken yerde bomboş. İnsanların alım güçleri yok. Her yerde ürün var ama alan yok. Geçen seneye göre gerçekten çok düşük” ifadelerini kullandı. Balık alımı da azaldı Balıkhalinde de durum farklı değil. Özellikle denizlerden balığın az çıkması sebebiyle artan fiyatlar karşında vatandaşların balığa talebi çok azaldı. Balık esnafı Onur Öget, şu anki durumu değerlendirerek, “Fiyatlar şu anda yüksek gidiyor. Havalar Karadeniz ve Marmara’da esmeye devam ediyor. Estiği için balık az çıkıyor. Fiyatların yükselmesinin sebebi bu” ifadelerini kullandı. “Birçok müşterimizi bayadır görmüyoruz” Ekonomik sıkıntıların var olmasından dolayı vatandaşların balık almaya pek yanaşmadığını söyleyen Öget, “Şu anda hamsi fiyatını 60 liraya satıyoruz. Bu fiyat da insanlara fazla geliyor. Hamsinin 30-35 civarında olması lazım. Çinekopu 70 liranın altına düşüremiyoruz bir türlü. Onun 40-50 lira olması lazım. Vatandaşlar eskisi gibi ilgi göstermiyor. Birçok müşterimizi bayadır görmüyoruz, gelmiyorlar” diye anlattı.
Şehrin en çok tercih ettiği yerlerden biri olan Semt Pazarı artık tenhalaştı. Uzun bir süredir tarım girdilerine gelen zamlar ve son aylardaki kur yükselişinin fiyatları yansıması karşında vatandaşlar, pazar yerlerini de boş bırakıyor. Sadece vatandaşlar değil, daha önceden tıklım tıklım tezgahlarla dolu olan Semt Pazarı’nda artık üstü örtülü birçok tezgah bulunuyor.

Vatandaşların en çok rağbet ettiği Semt Pazarı ekonominin kurbanı oldu. Gerek üreticiye yüklenen girdi fiyatlarındaki artış gerekse vatandaşların alım gücünün düşmesi sebebiyle pazar yeri eski hareketliliğini kaybetti. Önceden pazarda yer bulmak için sıraya giren pazarcılar, artık tezgahlarını boş bırakmaya başladı.

Pazar ürünlerindeki fiyatlar ise, hem üreticiyi hem tüketiciyi üzüyor. Vatandaşlar 3 kilosu 20 liradan satılan patatesler karşısında ne yapacağını bilemez duruma geldi. Patates satıcıları, geçtiğimiz sene patates fiyatlarının en yükseldiği zamanda dahi 3 kilosunu 10 liradan sattıklarını söyleyerek, bu fiyatları yazmaktan dolayı üzüntülerini dile getirdi.

“İnsanların alım güçleri yok”
Pazar esnafı Yalçın Çağlar, “Geçen kış attığımız gübre 80-90 liraydı, sonuna doğru 150 liraya çıkmıştı. Şimdi atılan gübre 760 lira. Mazot fiyatları zaten belli. Geçtiğimiz sene 7 liradan kullanıyorduk şimdi 10 lira. İlaç fiyatları yüzde 500 zam gördü. Önümüzdeki sene çok daha farklı olacak çünkü bu tüketiciye yansıyacak” dedi.
Çağlar, “Vatandaşların alım gücü şu anda çok düşük. Pazar yerleri bomboş. İşten çıkıp gelenle birlikte şu anda tıklım tıklım olması gereken yerde bomboş. İnsanların alım güçleri yok. Her yerde ürün var ama alan yok. Geçen seneye göre gerçekten çok düşük” ifadelerini kullandı.

Balık alımı da azaldı
Balıkhalinde de durum farklı değil. Özellikle denizlerden balığın az çıkması sebebiyle artan fiyatlar karşında vatandaşların balığa talebi çok azaldı.

Balık esnafı Onur Öget, şu anki durumu değerlendirerek, “Fiyatlar şu anda yüksek gidiyor. Havalar Karadeniz ve Marmara’da esmeye devam ediyor. Estiği için balık az çıkıyor. Fiyatların yükselmesinin sebebi bu” ifadelerini kullandı.

“Birçok müşterimizi bayadır görmüyoruz”
Ekonomik sıkıntıların var olmasından dolayı vatandaşların balık almaya pek yanaşmadığını söyleyen Öget, “Şu anda hamsi fiyatını 60 liraya satıyoruz. Bu fiyat da insanlara fazla geliyor. Hamsinin 30-35 civarında olması lazım. Çinekopu 70 liranın altına düşüremiyoruz bir türlü. Onun 40-50 lira olması lazım. Vatandaşlar eskisi gibi ilgi göstermiyor. Birçok müşterimizi bayadır görmüyoruz, gelmiyorlar” diye anlattı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.