YETİŞKİN PİY HASTALARINA ENGELLİ RAPORU VERİLECEK Mİ?

Siyaset 02.02.2022 - 13:41, Güncelleme: 02.02.2022 - 13:41 1381+ kez okundu.
 

YETİŞKİN PİY HASTALARINA ENGELLİ RAPORU VERİLECEK Mİ?

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği önergeyle doğuştan bağışıklık sistemi bozukluları olan Primer İmmün Yetmezlik (PİY), hastalarının yetişkinlerine neden engelli raporu verilmediğini sordu.

İki yıla yakın bir süredir devam eden Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen gruplardan birisi de bağışıklık sistemi yetersizliği bulunan bu hastaların olduğuna vurgu yapan Erkan Aydın, PİY hastalarının bağışıklık sistemlerinin bozuk olduğu için enfeksiyonlara daha sık yakalandıklarını ve çok ağır geçirdiklerini söyledi. NORMAL YAŞAM ŞARTLARINA KAVUŞMALARI İÇİN BİR PLANLAMA YAPIYOR MUSUNUZ? PİY’in toplumda sıklığı, en son verilere göre 10 bin doğumda bir civarında ve çoğunluğu erken çocukluk çağında görüldüğünü kaydeden Aydın şunları söyledi: “Primer immün yetersizlik hastalığının tipine göre toplumdaki sıklık oranları değişiyor. PİY’in ağır formları ölümcül, bu hastaların önemli bir kısmı tanı bile alamadan kaybediliyor. Gündelik yaşamları, kendi deyimleriyle engelli koşu gibi. 0-18 yaş arasına söz konusu hastalıktan % 90 üzeri ağır engel raporu verilip, gerekli tüm haklar tanınırken, yetişkin hastalara %0 engel oranı gösteriliyor.” Aydın, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti “Yetişkin PİY hastalarına engelli raporu verilmemesinin gerekçesi nedir? PİY Hastalarına engelli raporu verilmesi için bir çalışmanız var mı? Söz konusu hastaların normal yaşam şartlarına kavuşmaları için bir planlama yapıyor musunuz? Türkiye’de PİY hastalarının sayısı kaçtır?”
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği önergeyle doğuştan bağışıklık sistemi bozukluları olan Primer İmmün Yetmezlik (PİY), hastalarının yetişkinlerine neden engelli raporu verilmediğini sordu.

İki yıla yakın bir süredir devam eden Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen gruplardan birisi de bağışıklık sistemi yetersizliği bulunan bu hastaların olduğuna vurgu yapan Erkan Aydın, PİY hastalarının bağışıklık sistemlerinin bozuk olduğu için enfeksiyonlara daha sık yakalandıklarını ve çok ağır geçirdiklerini söyledi.

NORMAL YAŞAM ŞARTLARINA KAVUŞMALARI İÇİN BİR PLANLAMA YAPIYOR MUSUNUZ?

PİY’in toplumda sıklığı, en son verilere göre 10 bin doğumda bir civarında ve çoğunluğu erken çocukluk çağında görüldüğünü kaydeden Aydın şunları söyledi:

“Primer immün yetersizlik hastalığının tipine göre toplumdaki sıklık oranları değişiyor. PİY’in ağır formları ölümcül, bu hastaların önemli bir kısmı tanı bile alamadan kaybediliyor. Gündelik yaşamları, kendi deyimleriyle engelli koşu gibi. 0-18 yaş arasına söz konusu hastalıktan % 90 üzeri ağır engel raporu verilip, gerekli tüm haklar tanınırken, yetişkin hastalara %0 engel oranı gösteriliyor.”

Aydın, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti

“Yetişkin PİY hastalarına engelli raporu verilmemesinin gerekçesi nedir? PİY Hastalarına engelli raporu verilmesi için bir çalışmanız var mı? Söz konusu hastaların normal yaşam şartlarına kavuşmaları için bir planlama yapıyor musunuz? Türkiye’de PİY hastalarının sayısı kaçtır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.